Vele kleintjes maken één grote

Heinoomsvaart
Bovendijk 2 Wilnis

do 20-jun-1991

WindSnelh.CelsiusZonWolkenNeerslag
ZZO1,5 m/s15,8 °C1,2 uurZwaar bewolkt0 uur

5e Wedstrijd

Inleiding

Zo heren de vakantie zit er op, het wordt hoogtijd om aan vissen te denken. Of hebben jullie dit al in je vakantie gedaan? Jullie hebben nog een verslag tegoed van Benno over de viswedstrijd die op 20 juni gevist is aan de Heinoomsvaart te Wilnis. Gezien de grote verbouwing die bij Benno plaatst vind, heeft hij nog geen tijd kunnen vinden om dit verslag te maken. Omdat we binnenkort weer gaan vissen, schrijf ik dit verslag.

Reis:

Zoals ik al in de inleiding schreef, hebben we dus gevist in de Heinoomsvaart. Het verzamelpunt is normaal gesproken ergens op de route, maar dit keer op de vis plek zelf. We hadden afgesproken om 17:30. Zoals altijd, was Benno er al om 17:00 die heeft nu eenmaal een hekel aan te laat komen (tenminste als het om vissen gaat, een verslag schrijven is een ander verhaal) Ron was ook op tijd en ik zelf was een fractie te laat 17:37 geloof ik.

Maar Jan was nog in geen velden of wegen te zien. Aangezien wij ook niet de beroerdste zijn, hebben wij Jan de tijd gegeven tot 18:00 uur. Toen Jan er nog steeds niet was, hebben unaniem besloten de viswedstrijd te gaan beginnen. Ron die al sinds jaar en dag voor de loten zorgt had ook nu weer de loten keurig verzorgd. Over de loting zelf kan ik kort zijn

Benno lootte nummer 1, ja Benno weer de geluksvogel, maar of hem dit echt geluk bracht leest u verder op in het verslag. 
Gerard nr 2. 
Ron nr 3.
Bleef dus nr 4. (kopplaats) voor Jan over. Om de wedstrijd een extraatje te geven zijn er bonuspunten opgenomen. Dit is gedaan om de laatste een kans te geven om via bonus punten zich op te werken. Indien er b.v in een “aantallenwedstrijd 1 vis gevangen wordt van 1440 gram dan telt deze dus voor 1 vis maar hij krijgt wel 2 bonus punten!

Wedstrijd van vele kleintjes maken één grote

Na een enig gedebatteerd, werd uiteindelijk besloten om de hele wedstrijd op gewicht te vissen. We begonnen dus met drie man aan de wedstrijd. Het water was nieuw voor de meeste, alleen ik had er al een keer eerder gevist. Ron die nummer 3 geloot had zat nu dus op de kop door het wegvallen van Jan.

Ron die bijna in ieder water wel z’n visje vangt begon ook nu al goed opdreef, echter waren het kleine visjes en die leggen nu eenmaal niet veel gewicht in de schaal. Benno die niets aan het toeval over liet was o.a. gewapend met een “winckler picker” (dit is een soort werphengel) om maar geen enkele kans te missen. Echter zal deze wedstrijd voor Benno desastreus worden…

Om 18:45 hoorde we in de verte een hoop gemompel gebrul en getier. Even dacht ik nog dat ik Harmsen, ex-voorzitter van Ajax, hoorde, die kon ook zo binnensmonds mompelen waarvan je geen reed kan verstaan) maar dat kan niet dacht ik meteen, die zal nog wel in bak zitten. Maar gelukkig het was Jan van Doesburg. Z’n reden was helaas niet goed te verstaan iets over werk, moeilijk, trein, klo…, te laat. Meer heb ik niet kunnen verstaan.

Maar goed we hebben Jan snel op de hoogte gebracht van het feit dat er nog weinig gevangen is, zodat er nog voldoende tijd over was om op gelijke hoogte te komen. Hij heeft toch een kopplaats? Enige tijd later was de stand alsvolgt:

Jan die redelijk ving had z’n achterstand ingehaald op mij, ik had pas 2 visjes, maar ik zat dan ook te wachten op die grote jongens. Ron zal er toen al zeker een stuk of 25 hebben gehad. Benno, ja die had ook redelijk

gevangen maar had inmiddels ook een flinke verspeeld! Plotseling uit het niets een hoop gespartel naast mij. Benno had z’n zware vis gehaakt en wat voor één zeker een dikke bonus vis! Breed glimlachend zie ik Benno in mij richting kijken, maar wat gebeurde er? Vlak voor de kant viel hij er helaas af! Dat is pech hebben “Dit is de 2e al” brulde Benno klote! (ik zal de rest maar achter wegen laten.) Maar goed,

Benno had er in ieder geval meer dan ik dus reden tot klagen had hij niet. Het einde van de wedstrijd naderde. De stand op dat moment Ron of Benno 1, Jan 3 en ik op 4. Tja als die grote vis niet wil bijten houdt alles op.

En toen gebeurde het Benno had weer een grote vis gehaakt zeker één van een dikke kilo. Ik baalde als een stekker want dit zou een nekslag voor mij geweest zijn Benno wordt 1 en ik 4 dit kan toch niet gebeuren dacht ik nog zo. Waarom bijten ze bij mij niet en bij hem wel? Vragen waar ik geen antwoord op had. Maar mijn gepeins werd wreed verstoord door een enorm getier, gescheld etc. etc..

De winnende vis schoot los en weg was de winst. Ik zag Benno eerst rood en toen paars worden daarna ontplofte hij bijna. Z’n hengel moest het bijna ontzien! Ik zei nog tegen Benno wat maakt het uit, je hebt toch meer dan ik. Maar ik geloof dat hij dat niet eens meer hoorde. Met nog ongeveer 15 minuten te vissen zakte m’n dobber heel langzaam weg…

Met een flitsende beweging sloeg ik de vis aan de haak. Bennoooo riep ik kijk eens naar mijn hengel! Mijn hengel kromde zich dermate dat het niet moeilijk te raden was wat ik er aan had. Dit kon wel eens een bonus punt opleveren. Benno die nog aan het bijkomen was van zijn gemiste kansen begon alweer rood aan te lopen. En hoe zat het met Ron? Ron zat in een redelijk hoog tempo de hele wedstrijd door vis te vangen.

Zal hij voldoende vis hebben om 1 te worden? En Jan? Hoe zat het daar eigenlijk mee? Die ving toch ook z’n visje wel. En dan die arme Benno die nog lang over deze wedstrijd zal nadenken, had hij wel genoeg vis om 1 te worden? De weegschaal bracht hier duidelijkheid in

Sommerend:

Ron: vele kleintjes maken 1 grote. Proficiat Ron!
Gerard: geduld loont altijd! Zeker bij het vissen.
Benno: op brasem vissen is een vak apart.
Jan: te laat komen is een slecht begin!

Met nog twee wedstrijden te gaan moeten we toch wel concluderen dat Jan kansloos is. Het enige wat hem nog kan redden zijn flink wat bonuspunten. De strijd om de eerste plaats is nog geheel open. Dit komt uiteraard omdat we met bonuspunten vissen.

Opmerking:

Aangezien we nu met bonus punten werken is het belangrijk dat we alle gegevens optellen, omdat over het totaal ook bonus te verdienen valt. Echter heeft Jan van Doesburg in zijn verslag dit niet vermeld. Ik hoop Jan dat je die vangst van toen nog boven water weet te krijgen. De volgende wedstrijd zou in “de kom’ bij Wijk bij Duurstede gevist worden. Dit is immers zo geloot. Om tijd te winnen voor de volgende viswedstrijd, voorstel van Benno, deze wedstrijd te houden in ’t Goy zodat “DE KOM” dus opschuift naar een andere datum. De volgende viswedstrijd is op 28 augustus geplant bij het ‘t Goy om 16:30 verzamelen 17:00 aanvang van de wedstrijd.

Tot ziens Gerard

Uitslagen Tabel

Wedstrijd uitslag.
NaamAantalGramPuntenTot.GrTot.Pnt
13004220014
12704440017
11502327014
700114307