Een pijnlijke nederlaag voor Jan en Ron in Geldermalsen

Verdwaald in Geldermalsen

Op 18 mei 1991 vond in Geldermalsen een viswedstrijd plaats waarbij Gerard en Benno vooraf al tegen een probleem aanliepen: ze konden de locatie niet vinden, ondanks een gedetailleerde plattegrond van Culemborg. De loting voor de visplekken leek doorgestoken kaart, met onduidelijke betrokkenheid van ene Ron. De kopplekken werden ingenomen door Gerard en Benno, terwijl Jan en Ron in het midden zaten.

Voorbereidingen en problemen

In de voorbereiding had Benno zijn uitrusting op orde, terwijl Ron minder geluk had met zijn voer. Jan, die zijn thuiswedstrijd viste, had de beste voorbereiding. Tijdens twee eerdere avonden vissen had Jan indrukwekkende vangsten gehad, maar Gerard had alles tot in de puntjes geregeld, behalve een weegschaaltje. Jan moest zelfs naar huis om er een te halen, wat ten koste ging van zijn concentratie.

Ideale Start, onverwachte wendingen

De wedstrijd begon onder optimale omstandigheden: zonnig weer, redelijke temperatuur en nauwelijks wind. Jan ving zijn eerste vis, maar Ron haalde een flinke kanjer binnen. Na afloop bleek Jan slechts één vis in zijn net te hebben. Gerard en Benno waren nerveus, maar Jan worstelde met in de war geraakte tuigjes, ving niets en begon over Grutto’s te ijlen.

Jan’s tegenslagen en inzinking

Een verhitte tweestrijd tussen Gerard en Benno eindigde abrupt door een onhandige actie van Jan, waardoor Gerard de overwinning behaalde. De wandelgangen spraken weer over “de grote Geer”. De uitslag: Gerard verdiende vier punten, Benno drie, Jan en Ron elk twee. Jan kreeg een flinke klap in zijn eigen thuiswedstrijd en werd zwaar onderuit gehaald.