Galvanistraat

Vernoemd naar Luigi Galvani (1737 – 1798)

De Galvanistraat heeft zijn oorsprong in de eerste bouwfase van woningbouwvereniging Zuilen, bekend als ‘De Oude Bouw’. De straat breidde later uit richting de Ampèrestraat. Ondernemers zoals melkwinkel Van Rooijen, kruidenierswinkel Fonville, en groentewinkel Middelkoop bevonden zich op de hoeken. Verschillende ondernemers begonnen hier en verhuisden later naar de Amsterdamsestraatweg. De straat kende wisselende winkelbezetting, maar enkele ondernemers bleven iconisch, zoals slager Adr. Kok.

Winkels in Galvanistraat

We beginnen onze beschrijving van de Galvanistraat aan het begin, waar het de Ampèrestraat ontmoet.
Op nummer 1 bevond zich vroeger de melkwinkel van Van Rooijen, de opvolger van S. Michielen. Later nam de heer van Hoogendoorn het over.
Bij de hoek van de Voltastraat, nummer 2, de kruideniers van A.G. Fonville. Later in de jaren 60 was daar en kapper gehuisvest.
Op de hoek van de Linnaeusstraat / Galvanistraat, was de groente- en fruit en aardappelwinkel van de heer A.W.G. Middelkoop.
Verderop, op nummer 19, de bloemenwinkel van Ph. Hölpher.
Op nummer 41 was bakker van Kuik gevestigd,
Op nummer 55, repareerde de heer C.R. Kokx uurwerken en verkocht hij gouden en zilveren voorwerpen

Interessant is dat sommige ondernemers begonnen in de Galvanistraat en later naar de Amsterdamsestraatweg verhuisden. De heer Ooijevaar, een bekende drogist, begon in 1926 in de Galvanistraat, hoewel het precieze nummer niet bekend is.
Slager Wuis begon met een paardenslagerij op een hoek in de Galvanistraat en verhuisde later naar de Amsterdamsestraatweg.