Visdag met hoogte- en dieptepunten

Inleiding:

Op zondag 14 juni 1998 begon een visdag aan de Eem te Soest, die zowel hoogte- als dieptepunten zou kennen. In dit verslag nemen we je mee naar de belevenissen van de vissers, het wisselvallige weer en de onverwachte winnaar.

De start van de dag:

Ondanks het vroege tijdstip en het ongunstige weer, verzamelden drie auto’s zich om 05:30 aan de Eem. De stemming was optimistisch, mede door het recente succes van Oranje en de prestaties van Patrick Kluivert. De hengels werden opgetuigd, en de loting vond snel plaats.

Eerste vis:

Na een kwartier vissen bleef het opvallend stil. Geen schub in zicht over de hele linie. Toch doorbrak een “platte” vis de stilte, gevangen door de auteur. Ron, aanvankelijk lachend, ondervond al snel moeilijkheden om een visje te vangen. De stemming sloeg om.

Klachten en pauze:

Ron klaagde over kou, een slechte plek en vastzittende hengels. Benno tuurde met zijn nieuwe “Lippie” bril naar zijn onbewogen picker-topje, zonder resultaat. De pauze bracht wat verlichting, vooral voor de koukleumende Ron en Benno, die snel de auto indoken.

De wissel naar de vaste hengel:

Door aanhoudend slecht weer verliep de tijd tergend langzaam. Benno en de auteur schakelden over naar de vaste hengel, terwijl Jan onverstoorbaar achter zijn picker bleef zitten. Jan’s succes met een tweede brasem bracht een grijns op zijn gezicht en veranderde de dynamiek van de wedstrijd.

Einde en winnaar:

Het einde van de wedstrijd naderde, en het weer klaarde op. Jan van Doesburg verraste iedereen door de wedstrijd te winnen. Een hoogtepunt voor Jan, maar het totale vangresultaat was een dieptepunt in de geschiedenis van Devvvvv.

Samenvatting

De visdag werd afgesloten met een terugblik op het teleurstellende vangresultaat, waarbij de schrijver toch als tweede eindigde en daarmee eerste werd in het totaal klassement. De verschillen waren klein, en ondanks deze moeizame dag blijft de competitie open. De visvrienden nemen een vakantiepauze en pakken na de vakantie de draad weer op, zij het niet meer aan de Eem.

Afsluitende opmerking:

Een humoristische noot: bij thuiskomst ontdekte de schrijver dat hij de thermometer twee dagen in het water had laten liggen. Gelukkig werd deze na een kwartier zoeken teruggevonden, met een watertemperatuur van 16°C.